Cofnij
mus czekoladowy do tortu

MUS CZEKOLADOWY (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny mus czekoladowy do tortów i deserów.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 180 ml śmietanki 36%
  • 320 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (180 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (320 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus jest gotowy do wyłożenia na przygotowany blat ciasta/biszkoptu.

WSKAZÓWKI

– Przygotowany mus czekoladowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, mus czekoladowy, tort, tort czekoladowy