40gczekolady gorzkiej(startej na drobnych oczkach)
¾łyżeczkiproszku do pieczenia
Składniki na mus
200mlśmietanki 36%
300mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
80gczekolady mlecznej
140gczekolady gorzkiej
15gcukru pudru
2łyżeczkiżelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na warstwę galaretki
1op.galaretki wiśniowej + 300 ml wrzątku
400gczereśni
Składniki na krem z mascarpone
120mlśmietanki 36%
60gmascarpone
10gcukru pudru
Dekoracja
kilka czereśni
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie musu
Ciasto można zostawić torownicy zabezpieczonej papierem/folią rantową lub zapiąć w rant wyłożony folią rantową.
Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do gorącej śmietanki i wymieszać
Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 2-3 godziny przed wyłożeniem galaretki.
Przygotowanie galaretki
Galaretkę rozmieszać we wrzątku i odstawić do ostudzenia.
Czereśnie umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Dodać do ostudzonej galaretki i odstawić. Gdy galaretka zacznie powoli tężeć, wyłożyć ją z owocami na schłodzony mus.
Całość dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc (ok. 12 godzin).
Przygotowanie kremu z mascarpone
Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić torcik, na kremie ułożyć czereśnie.