Cofnij
torcik z musem czekoladowym i czereśniami

TORCIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM I CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe ciasto, mus czekoladowy, czereśnie w galaretce. Pycha.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 40 g czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 15 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na warstwę galaretki

  • 1 op. galaretki wiśniowej + 300 ml wrzątku
  • 400 g czereśni

Składniki na krem z mascarpone

  • 120 ml śmietanki 36%
  • 60 g mascarpone
  • 10 g cukru pudru

Dekoracja

  • kilka czereśni

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie musu

  • Ciasto można zostawić torownicy zabezpieczonej papierem/folią rantową lub zapiąć w rant wyłożony folią rantową.
  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do gorącej śmietanki i wymieszać
  • Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
  • Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 2-3 godziny przed wyłożeniem galaretki.

Przygotowanie galaretki

  • Galaretkę rozmieszać we wrzątku i odstawić do ostudzenia.
  • Czereśnie umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Dodać do ostudzonej galaretki i odstawić. Gdy galaretka zacznie powoli tężeć, wyłożyć ją z owocami na schłodzony mus.
  • Całość dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc (ok. 12 godzin).

Przygotowanie kremu z mascarpone

  • Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić torcik, na kremie ułożyć czereśnie.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, czereśnie, galaretka, mus czekoladowy, torcik, torcik czekoladowy