Cofnij
czekoladowy torcik orzechowo-musowy

CZEKOLADOWY TORCIK ORZECHOWO-MUSOWY

Joanna | chocololo.pl
Delikatny,czekoladowy torcik orzechowo-musowy zachwyci Was swoją lekkością i subtelnym smakiem orzechów laskowych.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka ( w temp. pokojowej)
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 70 g masła (miękkiego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g cukru drobnego
  • 65 g mąki pszennej

Składniki na mus

  • 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła z orzechów laskowych
  • szczypta soli

Polewa

  • 30 g orzechów laskowych posiekanych (pieczonych, bez skórki)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 36%

Do nasączenia

  • 20 ml gorącej wody rozmieszanej z ½ łyżeczki kakao
  • 20 ml nalewki orzechowej/likieru orzechowego

Dodatkowo

  • trufle do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki dokładnie wysmarować masłem.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do suchej, metalowej miski.
  • W osobnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Miksując dodawać żółtka, jedno po drugim. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać ostudzoną czekoladę, miksować do połączenia składników.
  • Białka ubić z drobnym cukrem na gęstą, lśniącą pianę, cukier powinien się rozpuścić. Dodać ubite białka do masy maślanej, ale nie mieszać. Przesiać do składników mąkę i dopiero wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić aż przestygnie. Jeszcze lekko ciepłe wyjąć z formy i obrócić wierzchem do dołu (na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia). Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie musu i złożenie torciku

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Położyć pierwszy blat na talerz/paterę/podkładkę i zapiąć w rant, który można wyłożyć folią rantową.
  • Przygotowanie nasączenia. Gorącą wodą zalać kakao, dolać likier i wymieszać. Nasączyć pierwszy blat.
  • Przygotowanie musu. Czekoladę połamać na kostki, dać do metalowej miseczki. Dodać masło orzechowe i roztopić całość w kąpieli wodnej. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Śmietanę ubić ze szczyptą soli, ma być gęsta i puszysta. Energicznie i szybko wmieszać do czekolady dużą łyżkę śmietanki, następnie drugą. Tak rozmieszaną czekoladę dodać do reszty śmietany i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać całość.
  • Wyłożyć mus na przygotowany spód i wyrównać. Mus przykryć drugim blatem, wierzchem (czyli popękaną, kruchą stroną) do musu. Nasączyć go.
  • Torcik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku i gdy będzie prawie wrząca zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać i odstawić aż polewa lekko ostygnie i zgęstnieje.
  • Polewą pokryć cały torcik, wierzch i boki. Na wierzchu ułożyć trufle. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.