Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki dokładnie wysmarować masłem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do suchej, metalowej miski.
W osobnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Miksując dodawać żółtka, jedno po drugim. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać ostudzoną czekoladę, miksować do połączenia składników.
Białka ubić z drobnym cukrem na gęstą, lśniącą pianę, cukier powinien się rozpuścić. Dodać ubite białka do masy maślanej, ale nie mieszać. Przesiać do składników mąkę i dopiero wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić aż przestygnie. Jeszcze lekko ciepłe wyjąć z formy i obrócić wierzchem do dołu (na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia). Zostawić do całkowitego ostygnięcia.