Cofnij
ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ciasto na czekoladowym spodzie, z soczystymi śliwkami i cynamonem, gęstym budyniem i kruchym wierzchem.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 jajko (zimne, z lodówki)
  • 200 g masła (zimnego, z lodówki)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

Składniki na masę budyniową

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30-36%
  • 100 g czekolady białej

Dodatkowo

  • 600 g śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, odłożyć. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukry i wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wymieszać i ręcznie zacząć wyrabiać ciasto, rozcierając masło w palcach.
  • Gdy ciasto zacznie się formować i robić dość plastyczne, podzielić je i 1/3 uformować w kulę, schować do zamrażarki.
  • Do pozostałych 2/3 dodać czekoladę i szybko zagnieść do połączenia. Ciastem wylepić dno formy. Formę schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i zacząć przygotowywać śliwki.

Przygotowanie śliwek

  • Na talerzyku wymieszać cukier i cynamon. Odłożyć.
  • Spód schłodzonego ciasta równomiernie posypać bułką tartą.
  • Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Każdą śliwkę obtoczyć w cukrze i układać przy sobie na przygotowanym cieście.

Przygotowanie budyniu i pieczenie

  • Do miseczki wlać śmietankę, wsypać budyń i wymieszać dokładnie. Białą czekoladę połamać na kosteczki i odłożyć.
  • W garnuszku zagotować mleko. Do gorącego mleka wlewać śmietankę (będzie gęsta) z budyniem, ciągle energicznie mieszając. Budyń gotować jeszcze chwilkę (ciągle mieszając, na najmniejszym ogniu) aż zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać do połączenia składników.
  • Gorący budyń wylać na śliwki i wyrównać.
  • Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na warstwę budyniu.
  • Piec 40 minut, następnie jeszcze 10 minut na niższym poziomie piekarnika, aby podpiec spód. Wyjąć i ostudzić. Kroić po dokładnym ostudzeniu.