Go Back
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM II

Joanna | chocololo.pl
Tarta na kruchym maślanym spodzie ze śliwkami i kremem piernikowym.
Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 1 jajko (zimne, prosto z lodówki)
  • 50 g cukru pudru

Składniki na warstwę śliwek

  • 600 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (10 gram)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy

Składniki na krem piernikowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Do malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i wbić jajko. Szybko zmiksować, i skończyć kiedy składniki będą jeszcze w formie pokruszonego, mokrego ciasta.
  • Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie warstwy śliwek

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić śliwki na patelnię, wsypać cukier, cynamon, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połówki pomarańczy.
  • Dusić owoce, aż staną się miękkie i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok, gotować jeszcze chwilę, aby płyn się nieco zredukował. Całość zajmie ok. 15 minut.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 5 minut.
  • Śliwki zblendować na gładki mus i dodać żelatynę, miksować jeszcze chwilę. Wylać ciepły mus śliwkowy na spód, odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, aż śliwki dobrze się zetną.

Przygotowanie kremu piernikowego

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i przyprawę piernikową.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem piernikowy wyłożyć na schłodzony mus śliwkowy. Przed podaniem schłodzić tartę jeszcze przez 2 godziny. Posypać przesianym kakao.